środa, 27 kwietnia 2016

TRIP TO THE EAST - koncert syryjskich muzyków

Drodzy Hummusożercy! Wczoraj naszym poczęstunkiem hummusowym wspieraliśmy koncert dwojga młodych utalentowanych muzyków z Syrii. Jesteśmy dumni, że Kraków ich przyjął z otwartymi ramionami! Make hummus not war!


Zasłuchani w pięknych dźwiękach syryjskiej muzyki spotkaliśmy się z miłym przyjęciem, każdy czegoś spróbował. I wiecie co, już dawno nie widziałam tylu uśmiechniętych ludzi!










 



Zasłuchani w pięknych dźwiękach syryjskiej muzyki czekamy z hummusem. I wiecie co, juz dawno nie widziałam tylu uśmiechniętych ludzi!Emotikon heart

zupa z pokrzywy i hummus ze szczawiem

Powrócił hummus ze świeżym szczawiem! A do pary wegańska zielona zupa z pokrzywy. Tę parząca roślinę nasi przodkowie uważali za magiczną. W wigilię św. Jana wieszano pokrzywy na bramach, nad odrzwiami, pod powałą dachu, co miało zabezpieczać domostwo przed demonami. Wierzono też, że noszenie przy sobie pokrzywy miało chronić przed rażeniem pioruna.


A wczoraj nakryliśmy pokrzywę już kwitnącą! 


niedziela, 24 kwietnia 2016

Relacja z Najedzeni Fest kwiecień 2016

Na Najedzeni Fest! serwowaliśmy Hummus z sosem rabarbarowo-pomarańczowym, bo rabarbar właśnie się pojawił, a pomarańczowy sezon dobiega końca na Sycylii. W niedzielę 17 kwietnia, podkręciliśmy sosik kuminem, imbirem i kiszoną cytryną i odnotowaliśmy rekordową liczbę odwiedzających. Dziękujemy! Zjedliście mnóstwo hummusu! Kolejna edycja 15 maja! Pozdrawia hummusowa rodzina!

Tak, tak, jeszcze jest nasz smak z Najedzonych! Zaprasza Bart.

Fot. Andrzej Banaś







Dzień dobry hummusożercy! Dziś wegańska zupa selerowo-jabłkowa z tymiankiem a na deser, sic!, hummus z sosem rabarbarowo-pomarańczowym. Tak, tak, jeszcze jest nasz smak z Najedzonych! Zaprasza Bart

sobota, 16 kwietnia 2016

Masabaha

Drodzy miłujący hummus. Jak to w hummusiji bywa,pewnego dnia zawitali do nas goście z Izraela, potomkowie hiszpańskich Żydów. Spałaszowali hummus i w zamian nauczyli nas robić danie wyjątkowe, piękne w swojej prostocie: msabahę. To ciepły gęsty sos z grubo rozdrobnionej ugotowanej cieciorki, tahini, czosnku i soku z cytryny. Brzmi jak hummus, ale na Bliskim Wschodzie ta potrawa jest często serwowana na hummusie! Cały sęk w tym, że robi się go z gorącej cieciorki i wody z jej gotowania. Już niedługo zagości na stałe w naszym menu. A oto relacja z nauk:









Nowy smak na Najedzeni Fest! to już jutro 17 kwietnia!

Pytacie o nowy smak hummusu na Najedzeni Fest! Odkrywamy karty: HUMMUS Z SOSEM RABARBAROWO-POMARAŃCZOWYM! Sezon na rabarbar właśnie się rozpoczął, a równocześnie żegnamy sycylijskie pomarańcze, tam sezon na nie właśnie się kończy. Zapraszamy na nasze stoisko 17 kwietnia w FORUM Przestrzenie.


środa, 13 kwietnia 2016

Bliskowschodnie śniadanie

A w maju zapraszamy na bliskowschodnie śniadanie z pokazem robienia hummusu w ramach Cracow Orient Festival

 Emotikon heart



Jak przygotować Masabaha?

Halo! Dziś mała zapowiedź jutrzejszego postu, czyli jak nasi nowi przyjaciele z Izraela nauczyli nas przygotowywać msabahę. A dziś do wyboru wegańska ogórkowa z czosnkiem niedźwiedzim lub warzywne vindaloo, a na drugie hummus z marchewką 






poniedziałek, 4 kwietnia 2016

zupa vichyssoise



Piękny dzień! Wpadnijcie po spacerze na vichyssoise, zupę,po której ogarnia ciało i duszę błogość, to za sprawą duszonych na maśle porów, ziemniaków i białego wina. A potem hummus z kaparami i pełnia szczęścia!


Dziękujemy!

A Jana Borovcova napisała do nas tak:
Dobrý den, chtěla bych Vám poslat fotku, kterou jsme vyfotili s přítelem na starý fotoaparát Nikon NA FILM, když jsme navštívili Vaše bistro 9.2.2016. Možná si vzpomenete, říkal jste, že vidíte poprvé, že někdo fotí hummus na film. Není to nejlepší fotka, ale teprve se učíme. Bylo to moc fajn Vás navštívit, děkujeme. Emotikon smile"
I to nas wzrusza i bardzo dziękujemy! <3


niedziela, 3 kwietnia 2016

dogs alowed ;-)

Luisa Luna dodała nowe zdjęcie na osi czasu użytkownika Hummus Amamamusi — z użytkownikiem Bartlomiej Suder w miejscu Hummus Amamamusi.
11 godz.Kraków
Thanks for making the best hummus in Krakow. Also for the nice vegetarian snacks that our 4 legged friend (Xolo) enjoyed yesterday. He's definitively a big fan of Hummus Ammamusi as you see in this pic 

😉