środa, 6 lutego 2013

Zupa soczewicowo-cebulowa z czarnuszką

Przedstawiamy drugą zupę, która rozgości się i ugości Was na Foodstocku. Przed Wami zupa soczewicowo-cebulowa z czarnuszką! Na marginesie dodamy, że cebula jest silnym afrodyzjakiem...

Zupa z czerwonej soczewicy z cebulą i czarnuszką
(przepis z książki "Zupa z granatów" Mehran Marsha)

2 szklanki czerwonej soczewicy
7 cebul
7 ząbków czosnku
7 szklanek wywaru z warzyw lub rosołu
3 szklanki wody
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki kminu
2 łyżeczki czarnuszki
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
oliwa

Soczewicę gotujemy w odkrytym garnku 10 minut. Przecedzamy i odstawiamy. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na złoty kolor na oliwie, dodajemy podgrzane i utłuczone w moździerzu: kumin i kminek, kurkumę. Jedną cebulę zostawiamy. Do ugotowanej soczewicy dolewamy wywar i wodę, dokładamy cebulę i czosnek z przyprawami. Dosypujemy czarnuszkę i solimy. Gotujemy pod przykryciem 40 min. Na końcu dodajemy utłuczony pieprz i, dla tych co lubią, sok z cytryny do smaku. Aha, tę cebulę odłożoną smażymy na chrupko i wrzucamy do talerzy na wierzch zupy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz