Zrobiliśmy listę rozgrzewających rzeczy, no nie, no nie takich niejadalnych, jak koce, pledy czy cieple skarpety! Jedzeniowych. Alfabetycznie, staraliśmy się znaleźć coś na każdą literę alfabetu. I kiedy doszliśmy do "j" chórem krzyknęliśmy: JALAPENO! PAPRYCZKA! Co to za jedna? To odmiana papryki o niewielkich owocach, ceniona ze względu na ostry smak. Dojrzałe owoce osiągają rozmiar od 5 do 9 cm i mają czerwoną albo częściej zieloną barwę. Jej nazwa pochodzi od miasta Xalapa (stan Veracruz), gdzie była początkowo uprawiana. Inne nazwy tej papryki to m.in.: cuaresmeños, huachinangos i chiles gordos. Z jalapeño przygotowuje się słynne chipotle, czyli paprykę, która jest wcześniej wędzona. Jest dodawana do sals, zup i serów, mięs i drobiu, zarówno świeża, jak i konserwowana. A my, wrzuciliśmy ją do hummusu i powstał oszałamiający, pikantny, orzeźwiający hummus z jalapeno!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz