czwartek, 6 grudnia 2012

Pita, to, co hummus lubi najbardziej


Pisaliśmy niedawno, że na Bliskim Wschodzie hummus je się z chlebem pita. A u nas, tak na szybko, po prostu z białym pieczywem lub macą. Dla cierpliwych ortodoksów hummusowych podajemy wypróbowany przez naszych przyjaciół przepis na chlebek pita. Chlebki pita to pszenne okrągłe płaskie placki, które po przecięciu tworzą kieszonkę. Do niej wkłada sie pyszne dodatki: falafel, jajka sadzone, pieczone bakłażany, mięso, warzywa, sosy...

Chlebek pita

1 1/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki
2 łyżeczki suchych drożdży

Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę, aż podwoi swoja objętość. Ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka. Układać na wyłożonej pergaminem desce, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmarować oliwą. Warunkiem powstania kieszonki jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik, w którym jest pusta blacha rozgrzać do 260 stopni. Wyrośnięte chlebki zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą puszyste i lekko zarumienione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz